Rezultate pentru eticheta "loc de muncă"
1 din 3 angajați români crede că nu își va putea păstra aceeași slujbă sau una similară până la vârsta de 60 de ani. Motivele sunt multiple: de la stres cronic sau stare de tensiune, până la neîmplinirea profesională. În acest context, mulți angajați români iau în calcul chiar și reorientarea profesională. Cel puțin asta arată cel mai recent raport al Agenției Europene de Securitate și Sănătate în Muncă, analizat de o companie internațională de executiv search din România.
Creștere fulminantă a joburilor din turism, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut: 20.000 de anunțuri au fost postate pe platformele de recrutare
Vara începe cu o creștere fulminantă a joburilor din turism. Peste 160.000 de joburi noi și 4,4 milioane de aplicări. Este bilanțul primelor șase luni ale acestui an. Aproape 84% dintre aplicări au fost pentru joburi care se lucrează de la birou și doar aproximativ 2% au fost pentru locuri de muncă în străinătate. Datele au fost oferite de o platformă de recrutare online.
STUDIU. Mai mult de jumătate dintre candidații Generației Z consideră că salariile sunt prea mici pentru nivelul lor de experiență
Unii angajatori se plâng că nu prea găsesc forță de muncă, însă datele îi cam contrazic. Tinerii se pare că sunt tot mai dornici să muncească. Pe una dintre platformele de recrutare, cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani reprezintă 20% din totalul candidaților și realizează aproximativ 100.000 de aplicări pe lună. Asta chiar dacă, rata de șomaj în rândul lor s-a menținut la puțin peste 22% în primele trei luni ale acestui an, potrivit Institutului Național de Statistică.
Tot mai puțini elevi și studenți își doresc un loc de muncă pe litoral. Hotelierii au apelat la angajați străini: „Sunt mulțumiți, sunt și harnici, lucrează”
Sezonul estival se apropie cu pași repezi, iar unii operatorii de pe litoral se tem că nu vor avea suficienți angajați, motiv pentru care aleg să aducă în țara noastră tineri străini pe care să-i integreze într-o echipă. În ultimii ani, cererea din partea românilor a scăzut considerabil, susțin hotelierii și asta pentru că cei mai mulți sunt tentați să plece în alte țări unde veniturile sunt mult mai atractive. Cele mai căutate posturi sunt și în acest an cele de ospătar, barman, bucătar și cameristă, iar salariile pornesc de la 2.500 lei și pot ajunge și la 5.000 lei pe lună.